Exkurzia študentov v Mlyne Trenčan
16.12.2025
Dňa 11. 12. 2025 sa študenti 4. ročníka študijného programu Technológie potravín a 5. ročníka študijného programu Bezpečnosť a kontrola potravín zúčastnili odbornej exkurzie v spoločnosti Mlyn Trenčan, ktorá sa nachádza v obci Trenčianska Turná. Exkurziu organizačne zabezpečoval Ústav potravinárstva.
Spoločnosť Mlyn Trenčan bola založená v roku 1999 a sídli v obci Trenčianska Turná, neďaleko mesta Trenčín. Vďaka využívaniu špičkových technologických riešení dokáže denne spracovať až 190 ton pšenice. V roku 2018 spoločnosť rozšírila svoje výrobné kapacity o prvý bezlepkový mlyn na Slovensku, v ktorom sa spracúva pohánka a hrach. Denná kapacita bezlepkového mlyna dosahuje 40 ton. Obe prevádzky spracúvajú suroviny výhradne od slovenských poľnohospodárov, čím spoločnosť podporuje domácu produkciu a udržateľnosť.
Študenti mali možnosť detailne sa oboznámiť s prevádzkou pšeničného mlyna. Exkurzia začala prezentáciou príjmu pšenice a jej vstupných analytických kontrol, po ktorej nasledoval presun do výrobnej časti mlyna. Hlavný technológ spoločnosti študentom vysvetlil princípy riadenia výroby pomocou centrálneho počítačového systému a následne podrobne predstavil funkciu jednotlivých technologických zariadení mlynského procesu. V laboratóriu kvality mali študenti možnosť vidieť realizáciu výstupných analýz múky a oboznámiť sa s kontrolnými postupmi zabezpečujúcimi jej kvalitu a bezpečnosť.
Vďaka vysokej odbornosti, zanietenosti konateľov spoločnosti a profesionálnemu prístupu zamestnancov dosahuje Mlyn Trenčan maximálnu efektívnosť výroby, vysokú kvalitu produktov, ako aj nadštandardnú úroveň bezpečnosti a hygieny výroby. Tieto aspekty ho oprávnene radia medzi najmodernejšie mlynské prevádzky na Slovensku.
Záver exkurzie patril prehliadke podnikovej predajne, kde sprevádzajúci pracovníci predstavili študentom široký sortiment mlynských výrobkov spoločnosti. Ako poďakovanie za pozornosť a aktívny záujem počas exkurzie boli študenti odmenení aktuálnou novinkou spoločnosti – Múkou na medovníky.
Touto cestou by sme chceli úprimne poďakovať konateľovi spoločnosti Ing. Ervínovi Ďurkovi a pani Ing. Beáte Minarovičovej za ochotu, profesionálny prístup a umožnenie realizácie odbornej exkurzie. Exkurzia bola pre študentov mimoriadne prínosná a významne prispela k prepojeniu teoretických poznatkov s praktickými skúsenosťami, ako aj k rozšíreniu odborných vedomostí študentov študijného odboru Potravinárstvo.
Exkurziu organizačne zabezpečili pedagógovia Ústavu potravinárstva: doc. Ing. Andrea Mendelová, PhD., doc. Ing. Ján Mareček, PhD. a Ing. Miriam Solgajová, PhD.